Doküman Klasörleri

Doküman merkezinin kurallarını incele...

Kendi bilgi, belge ve bağlantılarını paylaş...

Başkaları en çok bunları okudu...

Yeni eklenen dokümanlar...

Skip Navigation Links.



 
... Geri Dön

Cam Sektörü Raporu

Ocak 2011 tarihli bu rapor 13 sayfadan oluşuyor.


Cam sektörü, ürünleriyle inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya, gıda, içki, meşrubat, ilaç, kozmetik, turizm (lokanta, ikram dahil), mobilya, boru, elektrik ve elektronik gibi bir çok sektöre ve ev kesimine girdi veren temel sanayi alanlarından biri olup, ülke ekonomileri açısından büyük önem taşımaktadır.

Kurulduğu dönemden bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve atılımlarla, Türkiye cam sektörü dünyada önde gelen cam üreticisi ülkeler arasına girmiş ve her geçen yıl olağanüstü gayretlerle rekabet gücünü pekiştirmiştir. Türkiye cam sektörü girdilerinin tamamına yakınını yurtiçinden temin eden, ihracatçı, ülke ekonomisine net katma değer yaratan ve büyümesini her koşulda sürdürmek için çaba harcayan ve Türkiye’nin lokomotif sektörlerine girdi veren önemli ve başarılı bir sektördür.

Başta Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (Şişecam) en büyük üretici olmak üzere, Güral Cam, Marmara Cam, İzocam, Toprak Cam, Schott Orim, Yıldız Cam, Star Grup, Kutaş, Hatipoğlu Cam, Gürsan Cam, Olimpia, Başkent, Dora Cam gibi bir çok firmanın faaliyet gösterdiği Türkiye cam sektörü 4.2 milyon ton/yıl üretim kapasitesi ile (Türkiye ve yurtdışı) dünyada önemli bir konuma sahiptir. Türkiye cam sektörünün en büyüğü olan Şişecam kapasite olarak Avrupa’da 6. sırada, dünyada 13. sırada yer almaktadır. Cam Ev Eşyasında Avrupa’da 2., dünyada 3., Düzcam ve Cam Ambalaj alanlarında ise Avrupa’da 4. durumdadır. Şişecam yurtdışında yaptığı atılımlarla da bölgede önemli bir güç haline gelmiştir.

Türkiye cam sektörü yaklaşık 2 milyar $ düzeyindeki üretim değeri ve yaklaşık 20 bin civarında çalışan sayısı ile üretim girdilerinin tamamına yakınını yurtiçinde sağlayan, sermaye ve enerji yoğun, aynı zamanda da yüksek kapasite ile çalışma zorunluluğu olan bir sektördür.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü
Bu dokümanı indirebilmek için üye girişi yapmanız gereklidir. Oturum Aç

Uyarı ! Bu alanda "kendi adınızla" doküman yayınlayabileceğinizi biliyor musunuz?
  1. Doküman paylaşım kurallarını incele...
  2. Yayınlanmak üzere bir doküman/link gönder...

Bu doküman en son 26.03.2011 tarihinde güncellenmiş ve bugüne kadar 4746 defa incelenmiştir.




İşbu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel materyal, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında sanat eseri niteliğinde olup kopyalanamaz ve kullanılamaz.
Bu sitenin mali ve manevi hakları Çelebi Eğitim Danışmanlık Mühendislik Dış Ticaret Ltd. Şti.'ne aittir.