Doküman Klasörleri

Doküman merkezinin kurallarını incele...

Kendi bilgi, belge ve bağlantılarını paylaş...

Başkaları en çok bunları okudu...

Yeni eklenen dokümanlar...

Skip Navigation Links.



 
... Geri Dön

Çimento Sektörü Raporu

Aralık 2010 tarihli bu rapor 16 sayfadan oluşuyor.


Türk çimento sektörü 1911 yılında 20.000 ton/yıl kapasiteli bir fırınla Darıca‟da üretime başamıştır. 1950'den sonra Türkiye Çimento Sanayisi T.A.Ş'nin (ÇİSAN) kurulmasıyla üretimin artmasına rağmen 1970'lere dek talebin yeterli derecede karşılanamaması nedeniyle çimento ithalatı devam etmiştir.

Sektör, Türkiye‟de yıldan yıla artan ihracat hacmi ile GSMH‟da önemli bir yer sahibi olmanın yanında, sağladığı önemli bir istihdam düzeyiyle de ekonomik yapı içindeki önemini korumaktadır. Makroekonomik dalgalanmaların ve istikrarsızlıkların ilk etkisini gösterdiği sektörlerden biri olan çimento sektörü, yaşanan ekonomik krizlerden olumsuz yönde etkilenmekte olup, inşaat sektörünün ana girdilerinden birini sağlaması sebebiyle, bu sektördeki dalgalanmalardan doğrudan etkilenmektedir.

Günümüzde sektör, hammadde konusunda tamamen kendi kaynaklarını kullanmakta olup, üretimiyle ülke ihtiyacını karşılayabilmektedir. İthalattaki payı az olan çimento sektörü, ihracattaki payını her geçen gün arttırmakta ve dünyanın 54 ülkesine satış yapmaktadır. İhracatın büyük bölümü Rusya, Irak, Suriye ve İtalya‟ya yapılmaktadır. Mevcut durumda, yurtiçi talebi karşılamakta sıkıntı çekmeyen, bunun yanı sıra ihracatını yüzde 150 oranlarında artıran sektör Avrupa‟nın en büyük çimento ihracatçısı konumuna gelmiştir.

Dünya pazarına bakıldığında üretim 3 milyar tona ulaşmıştır. Çin ve Hindistan en büyük üretici ve tüketici konumunu korurken, Avrupa ve Amerika kıtasında tüketim oranları düşmüştür. Dünya genelinde bir kapasite fazlalığı yaşanırken, bu sorunu yaşayan ülkeler öncelikle kamusal yatırımlarını arttırmaya, sonrasında ise ihracata ağırlık vermeye başlamıştır.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü
Bu dokümanı indirebilmek için üye girişi yapmanız gereklidir. Oturum Aç

Uyarı ! Bu alanda "kendi adınızla" doküman yayınlayabileceğinizi biliyor musunuz?
  1. Doküman paylaşım kurallarını incele...
  2. Yayınlanmak üzere bir doküman/link gönder...

Bu doküman en son 26.03.2011 tarihinde güncellenmiş ve bugüne kadar 4595 defa incelenmiştir.




İşbu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel materyal, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında sanat eseri niteliğinde olup kopyalanamaz ve kullanılamaz.
Bu sitenin mali ve manevi hakları Çelebi Eğitim Danışmanlık Mühendislik Dış Ticaret Ltd. Şti.'ne aittir.