Türkiye’de çevre teknolojilerine yatırım hükümet tarafından desteklenirken, Çevre ve Orman Bakanlığı gerçekleştirilebilir bir üretim garantisi verebilmek üzere projeleri yatırım öncesinde değerlendirmektedir.
Türkiye’deki yerel belediyeler geri dönüşüm, suyun temizlenmesi, lağım suyunun arıtılması, çevre ıslahı ve katı atık yönetimi konularında önemli bir rol oynamaktadır.
Enerji Verimliliği, Türkiye’deki çevre politikalarının önemli bir parçasıdır. Türkiye, aşağıdakiler de dâhil olmak üzere, enerji verimliliğine ilişkin Avrupa mevzuatının büyük bir kısmını uygulamaya geçirmiştir:
1. Komisyon Direktifi 92/75/Avrupa Komisyonu: Başlıca ev aleti tedarikçilerine, ürünlerin (elektrikli fırınlar, buzdolapları, dondurucular, çamaşır makineleri, yıkama ve kurutma makineleri, bulaşık makineleri, çamaşır kurutma makineleri, ev aydınlatmaları ve evlerde kullanılan klima cihazları) belgelenmesi zorunluluğunu getirir.
2. Komisyon Direktifi 96/57/Avrupa Komisyonu: Evlerde kullanılan buzdolapları ve dondurucuların enerji tüketimine ilişkin zorunlu sınırlamalar getirir.
Yenilenebilir Enerji, Çevre Teknolojilerinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Türkiye’nin temel enerji kaynaklarını su enerjisi, jeotermal enerji, odun, hayvansal ve bitkisel atıklar, güneş ve rüzgâr enerjisi oluşturmaktadır. Türkiye’nin coğrafi konumu, söz konusu yenilenebilir enerji kaynaklarının geniş bir biçimde kullanılabilmesi açısından pek çok avantaj sunmaktadır. Yenilenebilir enerji üretimini rekabetçi pazar koşullarında teşvik edebilmek için 2005 yılında Yenilenebilir Enerji Kanunu kabul edilmiştir.
|